N I E U W S

 

0-60.jpeg

 

0-43.jpeg 

 

Binnengekomen reactie: 79 Jaar Merdeka. Zoveel jaren los van de kolonisator. Sindsdien bestaat Nederlands-Indië niet meer. Er zijn regio's in Indonesië, zoals op Java, de Molukken, Irian etc. waar de bevolking nog in armoede en hongersnood leeft. Heeft deze groep profijt van de "Merdeka-viering?"  Ooit zei wijlen Nelson Mandela het volgende: "zolang armoede blijft bestaan, is er geen echte vrijheid". Geef hem 's ongelijk !

0-178.jpeg

 

Op uitnodiging waren wij op do 15-8-2024 in Eindhoven. INED is aangesproken over het volgende: Waarom werd in Eindhoven tijdens de Indië Herdenking/capitulatie van Japan de RMS vlag gehezen. Tijdens de capitulatieperiode werd de RMS nog niet uitgeroepen. Dus was er geen sprake van de roep om een vrije Molukse republiek. Geschiedkundig klopt het dus niet. Men kan dus concluderen dat bij degenen die de vlag hebben geplaatst ontbreekt aan weinig tot helemaal geen historisch besef. Daarbij zijn de onderlinge verhoudingen binnen de Molukse gemeenschap nog ver te zoeken. De kloof tussen de diverse etnische groepen spelen zo nu en dan nog. Waarbij het gekoloniseerd bewustzijn op micro, meso -en macroniveau nog hoogtij viert. Het bestuur van INED Projects is "gevrijwaard" van een gekoloniseerd bewustzijn. 

0-1_3.jpeg

 

0-150.jpeg

0-7.jpeg 

 Ma. 12-8-2024: Op za 7 sep a.s. viert de Molukse gemeenschap in Helmond haar 60 jarig bestaan in deze zuidoost Brabantse stad. Jl 22 juni werd dit al feestelijk gevierd in de Molukse buurt en wijkhuis De Lier, waar de burgemeester Elly Blanksma ook aanwezig was. De komende bijeenkomst wordt gehouden op het Swift terrein naast de Molukse buurt. Er worden (culturele) dansen uitgevoerd en de Molukse groep HOUSTJ Band geeft acte-de-presence. Met een complete blazerssectie speelt deze groep (oude)Soul, Funk, R&B, en Lagu-lagu. Als gast bassist speelt Addy uit Helmond mee. Doch ook op 7 sep brengt een delegatie uit Indonesië/Maluku Tenggara een bezoek aan de Molukse (Tenggara)gemeenschap in Rijssen. Daar vind een vrouwendag plaats. Erg jammer dat beide  organiaties hun agenda's niet op mekaar afstemden. Het was een mooie gelegenheid dat de delegatie ook werd ontvangen in Helmond.

wo. 14 aug. 2024: Op onze vraag aan een van de bestuursleden en organisator van Hari Nen Dit Sakmas op 7 sep. in het stichtingsgebouw Teripang in Rijssen, waarom er niet is samengewerkt kregen wij een antwoord. Dit in het kader van het bezoek van een Adat-delegatie uit Kei. Toen zij hoorden dat in Helmond op dezelfde dag een viering wordt gehouden vanwege 60 jaar Molukkers hebben zij reeds in mei contact opgenomen met een bestuurslid van Ain ni Ain in Helmond. In juli kregen zei antwoord van Ain ni Ain dat de presentatie van Hari Nen Dit Sakmas niet past bij de jubileumviering van Helmond. Ten eerste vond de organisatie van Hari Nen Dit Sakmas en ook INED Projects het een vreemd en teleurstellend besluit. Op deze wijze sluit je  de Keieze cultuur en adat uit waar onze komende generaties veel van kan leren. O.a. het totstandkoming van de HUKUM LARVUL NGABAL. Het plan om de delegatie uit Maluku Tenggara een rol van betekenis te laten spelen paste uitstekend in dat kader. Het was NIET de bedoeling dat de Adatgroep uit Kei in Helmond op die dag een langdurige seminar zou houden met workshops e.d. Maar slechts om hun de tijd te gunnen zich voor te stellen en de bedoeling van hun komst in Nederland kenbaar te maken voor de Keieze gemeenschap. Hooguit 30 min. That's it. Helaas "om zeep geholpen". 

 

Wist u dat:

• ...de meeste nikkelreserves van Indoneisë zich bevinden op Sulawesi en Halmahera. De nikkelwinning begon in eerste instantie met kleinschalige mijnbouwactiviteiten tijdens de Nederlandse koloniale periode. Indonesië heeft de grootste jaarlijkse productie en reserves van nikkel ter wereld. Ja u leest het goed 'ter wereld'. Op grote schaal wordt het geëxporteerd naar landen die bekend staan om hun auto-industrie, oa de VS, Duitsland, Japan enz. Deze landen hebben reeds miljarden geïnvesteerd in de nikkelindustrie. Omdat nikkel nodig is voor oplaadbare batterijen en dus cruciaal voor electrische auto's. Toch is er kritiek. Het milieu wordt enorm geschaad. Inmiddels is er al ruim 500.000 hectare bos gekapt op Sulawesi. Indonesië echter ziet voordelen in rijkdom en macht. De arbeiders in de nikkelmijnbouw hebben van zich onlangs laten horen vanwege onderbetaalde salarissen en het aannemen van arbeiders uit China. Jammergenoeg heeft deze geleid tot onderlinge schermutselingen met 2 dodelijke slachtoffers. (din. 17-1-2023)

• ...Nederland de grootste exporteur is van plasticafval naar Indonesië. Nieuw onderzoek van Plastic Soup Foundation heeft dit aan het licht gebracht en wil zo snel mogelijk een exportverbod. Zolang dit verbod niet van kracht is zal de Indonesische bevolking slachtoffer worden van de gevolgen welke dit met zich meebrengt. INED Projects heeft o.a. in dit kader met de Malangse organisatie Agatha Tunas Bangsa een samenwerkingsovereenkomst om te willen bijdragen aan bewustwordingsactiviteiten e.d. Voor meer info lees op deze site onder het kopje Nieuwe Projecten, welke aanhangt onder de topic Projecten & Activiteiten & Acties.

•...sinds enkele jaren een werkgroep is opgericht die bestaat uit ex-kamp Hoge Horst Groesbeek bewoners. Enige jaren geleden was er een succesvolle reünie cq feestavond. De werkgroep is reeds enkele maanden in onderhandeling met de Gemeente Groesbeek om een gedenkteken te plaatsen op de plaats waar vroeger het kamp stond. Reeds heeft er een gesprek plaatsgevonden op het gemeentehuis van Groesbeek met een ambtenaar. Men stond er welwillig tegenover.

0-56.jpegDe werkgroep bestaat uit: Pascal Amukwaman, Carl Kdise, John van Dijk (zoon van de beheerder), Annie Rettob-Jamlean, Michèlle Rahaël. Ze worden bijgestaan door Fennie Kdise en Thomas Sikteübun.

•...in janauari 2025 Ibu Reny van Agatha Tunas Bangsa in Malang een werkbezoek brengt aan Nederland. Zoals vermeld op onze site heeft deze stichting een samenwerkingsovereenkomst met INED Projects. Kortom zullen dan ook vaak overlegmomenten zijn met ons. Ook zal Prof. F. Wijsen een van de deelnemers zijn. Gezamenlijk zullen wij ook worden ontvangen bij de Indonesische ambassade en brengen wij een bezoek aan de Indonesia House in Amsterdam. Het programma moet nog concreet uitgewerkt worden. Zie verder bij Projecten & Activiteiten & Acties -> klick op Nieuwe Projecten -> onder punt 5 Educatie, scroll naar Nieuws.

Image

Eerherstel, prima. dat hebben deze KNIL soldaten verdiend, die er helaas niet meer zijn. En hoe je het ook wendt of keert, ze hebben gevochten aan de zijde van de kolonisator en na het verlies met beloftes naar Nederland gebracht. Indonesië is onafhankelijk geworden, waaronder de Molukken één van de 38 provincies is. De wil en strijd door 'n deel van de bevolking stelt internationaal helaas niet veel voor. En zolang onderling geen eenheid is en men niet een gebalde vuist kan maken zal dat voorlopig zo blijven.

◾️ za. 22-10-2022: INED Projects heeft enige tijd geleden een offciële uitnodiging ontvangen van de Bupati/Regent van de Kei-eilanden om aanwezig te zijn bij de officiële  opening van Festival Pesona Meti Kei. Deze grootse jaarlijks terugkerende activiteit werd gisteren geopend. Onze uitnodiging hiervoor kwam via de Ketua/vz en secretaris van het organisatiecomité oftewel Panitia FPMK. De feestelijkheden zijn van 21 tot en met 26 oktober 2022. Zie verder onder Projecten & Activteiten & Acties en klik vervolgens op Activiteiten.

 

Image
Image

Interessant leesmateriaal

Image

0-37.jpeg

Ken Safaak = Niemand heeft gelijk, niemand heeft ongelijk / tidak ada yang benar, tidak ada yang salah

 

◾️ Ter info: Omdat INED Projects vind dat zo nu en dan zaken inzake het verblijf en aanwezighed van Molukkers in Nederland worden "geromantiseerd" achten wij het noodzakelijk om niet voorbij te gaan aan het feit dat er ook onderlinge etnische en religieuze twisten hebben plaatsgevonden. Dat dit zeker benoemd moet/mag worden.  In de 50er jaren waren er kampen (woonoorden) die slechts bewoond werden door Molukkers uit het zuidoostelijke deel van de provincie Maluku in Indonesië. Van de Kei-eilanden, de Tanimbar eilanden, Babar en Kisar eilanden en enkelen van de Aru eilanden en de eilanden Teon, Nila en Serua oftewel TNS eilanden. De volgende kampen huisvesten deze gezinnen: Kamp Laarbrug bij Ommen, Kamp Hoge Horst in Groesbeek, Kamp Vilheide in Mill, Kamp Bosweg in Montfort (L), Kamp Op de Loop bij Echt (L), Kamp Pietersberg bij Schattenberg, Kamp Baarschot bij Middelbeers, kamp Donzel bij Nistelrode.  Dat deze kampen alleen door zuidoost Molukkers werden bewoond was het gevolg van een in 1951 uit de hand gelopen grote onderlinge vechtpartij welke uitbrak in Kamp Lunetten bij Vught. In augustus 1951, het jaar dat de Molukkers (KNIL soldaten) met schepen naar Nederland werden 'getransporteerd' vond deze laffe onverwachtse offensief plaats. De zuidoost Molukkers die in minderheid waren werden onverwachts door een grote overmacht van 'midden Molukkers' met klewangs en andere wapens massaal aangevalen. (midden Molukkers van de eilanden Ambon, Haruku, Saparua en Nusalaut). Bij de zuidoost Molukkers vielen de slachtoffers. Waaronder een kind die een steen kreeg toegeworpen en het niet overleefde.  En enkele ooms die enkele vingers moesten missen en zelfs een hand. Dit gegeven vormt nog steeds een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Molukkers in Nederland. De motieven voor deze onverwachtse laffe en gemene aanval lopen nogal uiteen. Het vermoeden dat zuidoost Molukkers zich wilden distantiëren van de RMS, het apart "hun" eigen culturele uitingen zoals de Menarie en Cakalele ten uitvoer te brengen etc. zijn enkele redenen die wij van de 1e generatie  horen. Doch géén enkele reden geeft het recht om zomaar iemand of een onbewapende groep met steek -en slagwapens te bestormen. Het blijft een vervelende lafhartige "racistische" daad. Feit blijft dat de daders van de midden Molukken waren en protestant en racisties. Daders zijn nimmer veroordeeld. Ook in het grote kamp Schattenberg werden Molukkers met een islamitische achtergrond gediscrimineerd door protestantse midden Molukkers. Veel Islamtische Molukkers verhuisden naar kamp Wyldemerck in Balk Friesland. Later verhuisden zij naar stenen huizen in Ridderkerk en Waalwijk.

Niet lang na deze gebeurtenis werd de Kepentingan Rakyat Pulau Pulai Terselatan (KRPPT) opgericht. Een belangenorganisatie van zuidoost Molukkers. Deze organisatie zwoer de RMS af. Wat (dus) inhoud dat zij niet achter het streven  stond van een vrije Republiek der Zuid Molukken.  Eén van de oorzaken van deze 'onderlinge strijd' vond haar oorsprong in feite al tijdens de kolonisatie. De ver afgelegen eilanden ten zuiden van de midden Molukken werden als 'minderwaardig' gezien. De midden Molukken werd eerder gekoloniseerd. Gevolg is dat men bepaalde 'gedragingen' van de kolonisator overneemt. Zie hier "de geboorte van het Gekoloniseerd Bewustzijn" dat zich afspeeld(e) op mikro -meso -en makroniveau. Feit is dat er behoorlijk 'onderling' gediscrimeerd werd en velen van de 1e generatie zich schuldig maakten aan racisme. Zelfs vrouwen uit Java, Sulawesi, Sumatra, Bali, Kalimantan die getrouwd zijn met een Molukker werden gediscrimineerd. Gelukkig zijn de onderlinge verhoudingen verbeterd. Sinds de opkomst en de "start" van het Moluks welzijnswerk eind 60er begin 70er jaren is de toenaderingsproces op gang gekomen als het ware.

  • 'n Ander 'interessant' detail is het volgende: Enkele jaren nadat bovenvermelde kampen c.q. woonoorden waar slechts zuidoost Molukkers woonden werden opgeheven ging men verhuizen naar andere kampen/woonoorden en stenen huizen, in de (Mol) volksmond Molukse wijken. Zelfs binnen de Molukse Tenggara gemeenschap koos men voor de z.g. Pulau-schap danwel religieuze verbondenheid. Het gros van de kamp Laarbrugbewoners van het eiland Groot Kei verhuisden naar de wijk in Zwolle. Terwijl de kampbewoners van het eiland Klein Kei naar de wijk in Zevenaar vertrokken.Beide groepen zijn protestant.
  • De bewoners van kamp Hoge Horst in Groesbeek, kamp Vilheide in Mill en kamp Baarschot in Middelbeers verhuisden allen naar kamp Donzel in Nistelrode. Alle bewoners van deze drie genoemde kampen zijn katholiek. Medio 60er jaren verhuisde men naar de wijken Nistelrode en Helmond. 'n Enkeling naar Rijssen, Zevenaar of die gerepatrieerd zijn naar Indonesië.
  • De verdeling die men destijds maakte in religie en eilandafkomst is ons niet bekend of het een bewuste keuze was. We weten wel dat Nederlandse geestelijken hierin van inloed zijn geweest. Feit blijft dat bij de 1e generatie Molukse KNIL militairen velen zich hebben schuldig gemaakt aan discriminatie en racisme. 
Image

Vertaling (en betekenis) van belangrijke afkortingen

Bahasa Indonesia/Indonesisch                                                              Nederlands

KBRI (Kedutaan Besar Republiek Indonesia)                                            Indonesische ambassade

Duta Besar                                                                                                 Indonesische ambassadeur

Walikota                                                                                                     Burgemeester

Gemeente                                                                                                  Kotapraja

Ibu kota                                                                                                      Hoofdstad

Kampung                                                                                                   Dorp

RMS (Republik Maluku Selatan)                                                                Republiek der Zuid Molukken

RI (Republik Indonesia)                                                                              Indonesië

Kabupaten                                                                                                 Onderdistrict of Regentschap

Bupati                                                                                                        Regent

Kepulauan                                                                                                 Eilandenrijk

LSM ( Lembaga Swadaya Masyarakat)                                                    NGO (Non-govermental organizations) Niet-gouvernementele organisatie. Onafhankelijk van de overheid

KNIL                                                                                                         Koningklijk Nederlands-Indisch Leger

Edit Page